Belirli süreli sözleşmeler 4857 sayılı İş Kanunu Madde 11’de; Belirli süreli işlerde, belirli bir işin tamamlanması ve belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ve işçi arasında yapılan yazılı iş sözleşmeleridir. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça tekrarlanamaz. Tekrarlandığı takdirde belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür. Bitiş tarihinin sözleşme başlarken belirlenmiş olması Belirli Süreli İş Sözleşmelerinde Kıdem ve İhbar Tazminatı ödenip ödenmeyeceği hususunda karışıklıklara sebep olmaktadır.
İş Kanununda kıdem tazminatı almaya belirli süreli sözleşmeyle çalışan personellerin hak kazanamayacağına dair bir bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak Yargıtay kararlarında işverenin sözleşmeyi yenilemeyeceğinin beyanının sözleşmenin işveren tarafından feshi olarak kabul edildiği görülmekte ve işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Bu nedenle en az 1 yıl çalışan ve diğer kıdem alma şartlarını sağlayan bir işçiye sözleşmesinin belirli ya da belirsiz olmasına bakılmaksızın kıdem tazminatı ödenmelidir. Ayrıca işçiler arasında ayrımcılık yapmama ilkesine dayanarak emsal işçiyle aynı şartların kıdem tazminatı için de geçerli olması gerekmektedir.
Belirli süreli sözleşmeler bitiş süresi önceden belirlenmiş sözleşmeler olduğu için “ihbar önelleri/ihbar tazminatı” söz konusu değildir. Sözleşmeye aksi bir madde konulsa dahi geçersizdir. İş Kanununda ihbar tazminatından bahsedilirken belirsiz süreli sözleşmeler için olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle bir ihbar süresinden söz edemeyiz. Ancak sözleşmenin belirli olma özelliği kanunen geçersiz sayıldığında sözleşme belirsiz olduğu için ihbar tazminatı da söz konusu olacaktır.